preloader
zarezerwuj wizytę lekarską zarezerwuj zabiegi
Zobacz opinie
Data przyjazdu
Data wyjazdu

Gastronomia / imprezy / diety

Uzdrowisko Cieplice Sp. z o.o. - Grupa PGU dysponuje trzema restauracjami na terenie Jeleniej Góry, w obiektach Edward, Długi Dom i Villa Polonia. Naszym Gościom oferujemy tradycyjną i zawsze smaczną polską kuchnię. Śniadania i kolacje podawane są w formie bufetu, obiady serwowane są do stołu. Nasi Goście mają również możliwość korzystania z posiłków dietetycznych. Dostępne są liczne diety zdrowotne, a także dieta wegetariańska.

Uwaga: do końca sierpnia 2020 roku ze względu na problemy techniczne nieczynna jest restauracja w obiekcie Edward. Posiłki dla Gości obiektu serwujemy w naszej restauracji w Długim Domu (250m od Edwarda - 3 minuty)

Nasi Goście mają możliwość wykupienia wyżywienia:

  • śniadanie 15,00zł
  • obiad 22,00zł
  • kolacja15,00zł
  • obiadokolacja 37,00zł
Spis oferowanych diet wraz z wysokością dopłaty za dzień:
  • dieta cukrzycowo-insulinowa 6zł
  • dieta bezglutenowa 19zł
  • dieta - dna moczanowa 6zł
  • dieta niskobiałkowa 3zł
  • dieta bez nabaiłu 3zł
  • dieta wegetariańska 6zł
  • dieta wegańska 6zł
  • dieta odchudzająca 12zł
Również osoby, które nie wykupiły noclegów w naszych obiektach, mogą korzystać z wyżywienia w naszych restauracjach. Codziennie zapraszamy na pyszny "obiad dnia". Nasze tanie i smaczne obiady słynne są w całej Jeleniej Górze.
 

Organizacja przyjęć okolicznościowych i eventów

Organizujemy przyjęcia okolicznościowe i różnego typu eventy. Jesteśmy w stanie dostosować się do najbardziej wyszukanych wymagań naszych klientów. Obsługujemy konferencje, szkolenia, spotkania biznesowe oraz przyjęcia rodzinne takie jak chrzciny, komunie, urodziny. Zapewniamy pełną obsługę cateringową, dopasowaną do oczekiwań Gości. Na życzenie Klientów komponujemy menu, zmieniamy wystrój sal, zapewniamy oprawę muzyczną. Gwarantujemy wysoką jakość i profesjonalizm.

Oferta wielkanocna dla firm 2019: oferta
Przykładowe menu komunijne 2019: menu

Imprezy okolicznościowe w restauracjach Uzdrowiska Cieplice:
Tel.: (75) 64 26 550 lub kom. 506 478 024
Fax: (75) 64 265 55
e-mail : joanna.zamaro@uzdrowisko-cieplice.pl

Diety dostepne w Uzdrowisku Cieplice:

Dieta niskobiałkowa zaliczana jest do diet leczniczych. Stosowana jest w chorobach niewydolności nerek i wątroby. Jak sama nazwa mówi, polega na ograniczeniu białka w diecie. Działanie to ma na celu odciążyć niewydolny organ. Dieta oraz ilość białka która ma zostać ograniczona w diecie, jest zawsze przepisywana przez lekarza prowadzącego, w zależności od stopnia niewydolności danego narządu. Jadłospis układany jest zawsze indywidualnie, ma za zadanie dostarczyć odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych.

Dieta wegetariańska jest świadomym i celowym wykluczeniem z diety mięsa, ryb i owoców morza. Bardzo często jest powodem danych poglądów etycznych, religijnych lub ideologicznych. Podstawowym źródłem białka oprócz produktów odzwierzęcych takich jak: mleko ,ser, jaja, są produkty zbożowe i warzywa strączkowe. Prawidłowo zbilansowana dieta, powinna dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, oraz wszystkich składników odżywczych. Nieprawidłowe żywienie może doprowadzić do anemii, osłabienia organizmu oraz niedoborów mikro i makro składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dieta wegańska jest zdecydowanie bardziej rygorystyczna niż dieta wegetariańska. Powody dla których wybieramy taki rodzaj żywienia, dotyczą również tych samych którymi kierują się wegetarianie. Oprócz rezygnacji z mięsa ryb i owoców morza, usuwamy również produkty odzwierzęce. Dieta opiera się wyłącznie na spożywaniu warzyw. Stosować ją mogą osoby dorosłe. Zalecana jest suplementacja witaminą D oraz B12., gdyż jest to dieta niedoborowa. Nieumiejętne i samodzielne komponowanie posiłków może doprowadzić do depresji, krzywicy, anemii, osteoporozy i zaburzeń gospodarki hormonalnej.

Dieta cukrzycowa insulinowa stosowana jest w przypadku, zwiększonego stężenia glukozy we krwi nazywanego hiperglikemią. Powodem tego stanu jest upośledzone działanie insuliny lub jej wydzielanie. Przewlekle utrzymujący się taki stan, może powodować uszkodzenie i zaburzenie czynności takich narządów jak: nerek, serca, naczyń krwionośnych i narządu wzroku. polega na wyeliminowaniu węglowodanów łatwo przyswajalnych jakimi są: białe pieczywo, słodycze, makarony. W zamian wprowadzamy produkty bogate w węglowodany złożone, które pozwolą nam, z czasem ustabilizować poziom cukru we krwi. W leczeniu cukrzycy bardzo ważne jest oprócz zmiany stylu odżywiania, zażywanie aktywności fizycznej. Jeżeli po zastosowaniu wszystkich zaleceń, poziom glukozy nadal jest wysoki, diabetolog włącza do leczenia insulinę. Dawkowanie , rodzaj oraz częstotliwość ustalana jest przez lekarza diabetologa. Wykonywanie iniekcji insuliny, powinno odbywać się bezpośrednio przed posiłkiem. Niezbędne jest uwzględnienie dodatkowych godzin małych posiłków w jadłospisie przed każdą dawką insuliny.

Dieta bezglutenowa jest jedną z diet eliminacyjnych. Celem diety jest wykluczenie z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli białka zbóż występującego w pszenicy, życie , jęczmieniu i owsie. zalecana jest i stosowana w alergiach i nietolerancjach na gluten, po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu na obecność przeciwciał we krwi. Dolegliwości związane z nietolerancją glutenu, są z czasem uciążliwe w prawidłowym funkcjonowaniu. Do najczęstszych objawów zaliczamy częste biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Gluten występuje również w produktach nie zawierających w swoim składzie zboża, dlatego jest ważne aby czytać skład na etykiecie artykułów spożywczych. Na chwilę obecną w większości sklepów, znajdują się półki ze zdrową żywnością i możemy zaopatrzyć się w produkty bezglutenowe. Produkty pozbawione glutenu w swoim składzie, mają na opakowanie znak przekreślonego zielonego kłosa , są one dedykowane dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Dieta bez nabiału jest kolejna dietą eliminacyjną. Stosowana jest w alergii na białko mleka krowiego oraz w nietolerancji laktozy . Celem diety jest wyeliminowanie z jadłospisu nabiału na stałe lub na czas określony . Dzięki temu jesteśmy w stanie zniwelować dolegliwości występujące ze strony układu pokarmowego tj. ból brzucha, wzdęcia, biegunki a w przypadku alergii wysypkę. Ważne jest, aby nie doprowadzić do niedoborów wapnia w organizmie i witaminy D, która wzmaga jego wchłanianie. Jadłospis wzbogacamy w produkty bogate w niezbędny składnik który jest budulcem kości, w przypadku niskiego spożycia zalecanych produktów ,stosujemy suplementację wapnia i witaminy D.

Dieta w dnie moczanowej polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów wysokotłuszczowych i bogatych w puryny, które powodują zwiększenie ilości kwasu moczowego we krwi. Następstwem tego jest ból napadowy stawu , obrzęk i zaciemnieniem skóry, chorobowo zajętego miejsca. Do grupy produktów przeciwskazanych zaliczamy np. śledzie, nasiona roślin strączkowych, mięso, smalec kawę, kakao. Zalecane są produkty które wzmagają wydalania kwasu moczowego, są to warzywa i owoce bogate w witaminę C, chude produkty zawierające kazeinę i laktoglobulinę. Wskazane jest również wypijanie w ciągu dnia 3 litrów wody. W trakcie napadu dny moczanowej stosowana jest dieta mleczno-jarska z uwzględnieniem obróbki termicznej gotowania, a przeciwskazaniem do smażenia, pieczenia oraz duszenia metodą tradycyjną.

Dieta łatwostrawna jest modyfikacją diety podstawowej. W diecie eliminujemy produkty i przyprawy, które będą obciążały nasz układ pokarmowy oraz długo zalegały w żołądku. Kolejnym krokiem jest zmiana obróbki kulinarnej posiłków. Polega ona na rezygnacji z dań smażonych, panierowanych i pieczonych na rzecz gotowanych, duszonych oraz przyrządzanych na parze potraw. Dieta stosowana jest w wielu schorzeniach, ale zalecana jest również dla osób starszych. Odpowiednio ułożony jadłospis, ma za zadanie dostarczyć nam zbilansowaną ilość kalorii i składników odżywczych, w postaci łatwo przyswajalnych potraw.
 

Klauzula informacyjna - cel: zapisanie się do newslettera
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informujemy, iż:
1) podanie danych osobowych jest dobrowolne
2) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uzdrowisko Cieplice Sp. z o.o. - Grupa PGU z siedzibą w Jeleniej Górze, ul. P. Ściegiennego 9B
3) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych - iod@uzdrowisko-cieplice.pl nr tel. 75 75 510 05 w. 356
4) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych
7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego - Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Cieplice
Recepcja
Cieplice
Rezerwuj
Cieplice
Dojazd