DIETY DOSTĘPNE W UZDROWISKU

Diety dostępne w Uzdrowisku

  • Dieta niskobiałkowa
  • Dieta wegetariańska
  • Dieta wegańska
  • Dieta cukrzycowa insulinowa
  • Dieta bezglutenowa
  • Dieta bez nabiału
  • Dieta w dnie moczanowej
  • Dieta łatwostrawna
  • Dieta bez laktozy.

Posiłki w wersji dietetycznej są dodatkowo płatne.

Dieta niskobiałkowa

Zaliczana jest do diet leczniczych. Stosowana jest w chorobach niewydolności nerek i wątroby. Jak sama nazwa mówi, polega na ograniczeniu białka w diecie. Działanie to ma na celu odciążyć niewydolny organ. Dieta oraz ilość białka która ma zostać ograniczona w diecie, jest zawsze przepisywana przez lekarza prowadzącego, w zależności od stopnia niewydolności danego narządu. Jadłospis układany jest zawsze indywidualnie, ma za zadanie dostarczyć odpowiednią ilość kalorii oraz składników odżywczych.

Dieta niskobiałkowa

Dieta wegetariańska

Jest świadomym i celowym wykluczeniem z diety mięsa, ryb i owoców morza. Bardzo często jest powodem danych poglądów etycznych, religijnych lub ideologicznych. Podstawowym źródłem białka oprócz produktów odzwierzęcych takich jak: mleko, ser, jaja, są produkty zbożowe i warzywa strączkowe. Prawidłowo zbilansowana dieta, powinna dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, oraz wszystkich składników odżywczych. Nieprawidłowe żywienie może doprowadzić do anemii, osłabienia organizmu oraz niedoborów mikro i makro składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dieta wegetariańska

Dieta wegańska

Jest zdecydowanie bardziej rygorystyczna niż dieta wegetariańska. Powody dla których wybieramy taki rodzaj żywienia, dotyczą również tych samych którymi kierują się wegetarianie. Oprócz rezygnacji z mięsa ryb i owoców morza, usuwamy również produkty odzwierzęce. Dieta opiera się wyłącznie na spożywaniu warzyw. Stosować ją mogą osoby dorosłe. Zalecana jest suplementacja witaminą D oraz B12., gdyż jest to dieta niedoborowa. Nieumiejętne i samodzielne komponowanie posiłków może doprowadzić do depresji, krzywicy, anemii, osteoporozy i zaburzeń gospodarki hormonalnej.

Dieta wegańska

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa insulinowa stosowana jest w przypadku, zwiększonego stężenia glukozy we krwi nazywanego hiperglikemią. Powodem tego stanu jest upośledzone działanie insuliny lub jej wydzielanie. Przewlekle utrzymujący się taki stan, może powodować uszkodzenie i zaburzenie czynności takich narządów jak: nerek, serca, naczyń krwionośnych i narządu wzroku. polega na wyeliminowaniu węglowodanów łatwo przyswajalnych jakimi są: białe pieczywo, słodycze, makarony. W zamian wprowadzamy produkty bogate w węglowodany złożone, które pozwolą nam, z czasem ustabilizować poziom cukru we krwi. W leczeniu cukrzycy bardzo ważne jest oprócz zmiany stylu odżywiania, zażywanie aktywności fizycznej. Jeżeli po zastosowaniu wszystkich zaleceń, poziom glukozy nadal jest wysoki, diabetolog włącza do leczenia insulinę. Dawkowanie , rodzaj oraz częstotliwość ustalana jest przez lekarza diabetologa. Wykonywanie iniekcji insuliny, powinno odbywać się bezpośrednio przed posiłkiem. Niezbędne jest uwzględnienie dodatkowych godzin małych posiłków w jadłospisie przed każdą dawką insuliny.

Dieta cukrzycowa

Dieta bezglutenowa

Jest jedną z diet eliminacyjnych. Celem diety jest wykluczenie z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten, czyli białka zbóż występującego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. zalecana jest i stosowana w alergiach i nietolerancjach na gluten, po uzyskaniu pozytywnego wyniku testu na obecność przeciwciał we krwi. Dolegliwości związane z nietolerancją glutenu, są z czasem uciążliwe w prawidłowym funkcjonowaniu. Do najczęstszych objawów zaliczamy częste biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Gluten występuje również w produktach nie zawierających w swoim składzie zboża, dlatego jest ważne aby czytać skład na etykiecie artykułów spożywczych. Na chwilę obecną w większości sklepów, znajdują się półki ze zdrową żywnością i możemy zaopatrzyć się w produkty bezglutenowe. Produkty pozbawione glutenu w swoim składzie, mają na opakowanie znak przekreślonego zielonego kłosa, są one dedykowane dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Dieta bezglutenowa

Dieta bez nabiału

Jest kolejna dietą eliminacyjną. Stosowana jest w alergii na białko mleka krowiego oraz w nietolerancji laktozy. Celem diety jest wyeliminowanie z jadłospisu nabiału na stałe lub na czas określony. Dzięki temu jesteśmy w stanie zniwelować dolegliwości występujące ze strony układu pokarmowego tj. ból brzucha, wzdęcia, biegunki a w przypadku alergii wysypkę. Ważne jest, aby nie doprowadzić do niedoborów wapnia w organizmie i witaminy D, która wzmaga jego wchłanianie. Jadłospis wzbogacamy w produkty bogate w niezbędny składnik który jest budulcem kości, w przypadku niskiego spożycia zalecanych produktów, stosujemy suplementację wapnia i witaminy D.

Dieta bez nabiału

Dieta w dnie moczanowej

Polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów wysokotłuszczowych i bogatych w puryny, które powodują zwiększenie ilości kwasu moczowego we krwi. Następstwem tego jest ból napadowy stawu, obrzęk i zaciemnieniem skóry, chorobowo zajętego miejsca. Do grupy produktów przeciwskazanych zaliczamy np. śledzie, nasiona roślin strączkowych, mięso, smalec, kawę, kakao. Zalecane są produkty które wzmagają wydalania kwasu moczowego, są to warzywa i owoce bogate w witaminę C, chude produkty zawierające kazeinę i laktoglobulinę. Wskazane jest również wypijanie w ciągu dnia 3 litrów wody. W trakcie napadu dny moczanowej stosowana jest dieta mleczno-jarska z uwzględnieniem obróbki termicznej gotowania, a przeciwskazaniem do smażenia, pieczenia oraz duszenia metodą tradycyjną.

Dieta w dnie moczanowej

Dieta łatwostrawna

Jest modyfikacją diety podstawowej. W diecie eliminujemy produkty i przyprawy, które będą obciążały nasz układ pokarmowy oraz długo zalegały w żołądku. Kolejnym krokiem jest zmiana obróbki kulinarnej posiłków. Polega ona na rezygnacji z dań smażonych, panierowanych i pieczonych na rzecz gotowanych, duszonych oraz przyrządzanych na parze potraw. Dieta stosowana jest w wielu schorzeniach, ale zalecana jest również dla osób starszych. Odpowiednio ułożony jadłospis, ma za zadanie dostarczyć nam zbilansowaną ilość kalorii i składników odżywczych, w postaci łatwo przyswajalnych potraw.

Dieta łatwostrawna

Dieta bez laktozy

Jest dietą eliminacyjną, polegającą na wykluczeniu lub ograniczeniu w diecie produktów będących źródłem dwucukru-laktozy. Dieta ma na celu łagodzić następujące dolegliwości: ból brzucha, wzdęcia, biegunki, uczucie pełności oraz odczucie przelewania w żołądku. Jadłospis powinien być wzbogacony w produkty, które będą uzupełniać deficyt wapnia i zapobiegać jego niedoborom.

Dieta bez laktozy